Istoricul Parohiei Slobozia

Istorie Iulie 13, 2012

 Denumirea de ,,Slobozia ‘’ ar veni de la faptul că satul a luat fiinţă într-o mare poiana din pădurile seculare ce existau pe aici,păduri în care erau atacaţi călătorii ce mergeau său veneau de la Hârlău şi când ajungeau la poiana exclamau,,NE-A SLOBOZIT”,adică,,am scapat’’.Satul datează de prin anul 1800.Primul locuitor a fost Ioan Maftei,care a venit cu marfa la Hârlău,de prin Ardeal.El  nu s-a mai întors şi a rămas în poiana de care am amintit.Apoi au venit şi alţii deprin satele vecine,precum:Ioan Voreneanu,Crismariu Ioan,Jarda Constantin  ,din satul Tudora-Ivanescu Ioan,Ivan Ioan,Roşu Ioan,Onisor Alexandru,încât pe la 1900 erau în satul  Slobozia cam 60 familii.

Pentru satisfacerea cerinţelor religioase,credincioşii din Slobozia se serveau de biserica din Vanatori-pana în 1935,şi apoi(satul fiind inclus în parohia Sireţel) de biserica din satul Sireţel.
În anul 1937,în urma acţiunii de desfiinţare a stilismului,prin demolarea bisericilor,s-a repartizat satului Slobozia,biserica stilistă din localitatea Brusturi,judeţul Neamţ.Astfel a luat fiinţă în satul Slobozia actuală biserica.Desigur că bisericii I s-au adus modificări în construcţie,dar a rămas la forma ei iniţială arhitecturală.
Biserica este construită pe temelie de piatră,cu pereţii din bârne care sunt tencuiţi atât în exterior,cât şi în interior şi cu o turlă la intrare în biserică.Partea de jos a turlei este folosită ca pridvor,iar partea de sus ca că clopotniţă,.Este acoperită cu tabla zincată.
Planul arhitectural este cel de cruce,cu abside laterale la naos şi altarul în semicerc.Bolta semicilindrca este din lemn tencuit.Turla are la bază o prismă pătrată după care se ridică partea superioară în formă de prismă octogonală.Corpul turlei este acoperit cu tabla.
Catapeteasma este simplă,lucrată în lemn de tei,de către Croitoru Ioan,care a reconstruit şi biserica.
Pictura icoanelor din catapeteasma,cât şi a icoanelor de pe pereţi  sunt executate de pictorul Vasile Vasiliu di Piatra Neamţ în anul 1946.Pictură este în ulei şi în stil realist.
În naos biserica are şi un cafas susţinut de grinzi de brad.Duşumeaua este din beton.
În această biserică au slujit următorii preoţi:Boian Ioan,Bucinschi Eugen,Marinescu Ioan,Stavilă Constantin,ieromonahul  Barbacaru Damaschin.
După părintele Damaschin,o dată cu venirea în parohie a părintelui Tătaru Victor,începe un proces de renovare a ansamblului  parohial.Astfel,părintele rearanjează curtea interioară.
Din 1982 este numit la Slobozia preotul Viţel Romeo ,care construieşte casa parohiala nouă,şi două biserici noi în filiile Humosu şi Berezlogi.
În anul 1994 este numit  preot paroh Ipate Gheorghe,care slujeşte aici doar trei ani.
Din 1997 până în 2004 este numit preot Isac Ioan,care împodobeşte biserica cu pictura nouă,recondiţionează catapeteasma şi montează strani noi.Construieşte o casă praznicala nouă,clopotniţă nouă şi adăugă un pridvor nou.
În noiembrie 2004 sunt numit  ca preot paroh,eu Muraru Ionuţ Daniel. Astfel,am finalizat clopotniţă şi pridvorul,am pus parchet şi mocheta nouă în biserică,am montat gard din beton,pregătind astfel biserică pentru resfintire.Aceasta a avut loc pe data de 2 septembrie 2007,în faţa a peste o mie de credincioşi,slujba de resfintire fiind săvârşită de Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul,Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor,înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi
După aceasta,cu ajutorol Consiliului Local am montat în biserică şi casa parohiala o centrală pe lemne.
Am renovat complet casa parohiala,iar în prezent lucrăm la renovarea bisericii din filia Berezlogi.Menţionăm că din anul 2006 filia Humosu a primit preot  slujitor.